Refluks – objawy i leczenie Refluks to potoczna nazwa choroby refluksowej przełyku. Jest to dość powszechnie pojawiająca się przypadłość, na szczęście wykazuje się symptomami, pozwalającymi szybko ją zdiagnozować a w następnej kolejności wyleczyć. Trzeba jedynie poznać jej objawy i przyczyny, by leczenie refluksu przebiegało efektywnie. Nazwę refulksowa choroba przełyku zawdzięcza temu, że najczęśćiej dotyka ona zaburzeń powiązanych z przełykiem. Najczęstszym z występujących objawów jest zgaga. Cierpi ją niemal 90 procent ludzi z tą przypadłością, zatem jest to dość charakterystyczny objaw, ale nie odosobniony. Bardzo często towarzyszy temu poczucie dyskomfortu, nawet i bólu. Podczas jedzenia lub podczas snu może pojawić się pieczenie lub ból w okolicach klatki piersiowej, za mostkiem. Jest to zwykle wynik częstego odbijania i cofania się treści pokarmowej do gardła, co powoduje owe pieczenie i ból w piersi, niekiedy na całym nadbrzuszu. Z kolei mogą one wywołać trudności z przełykaniem, ponieważ może sprawiać to ból. Niekiedy dochodzi do uszkodzenia krtani i gardła przez cofającą się treść żołądkową. Objawia się to chrypką, zapalaniem krtani, suchym zapaleniem gardła i uczuciem zatkanego gardła. Przyczyną refluksu są zakłócenia w pracy mięśni układu pokarmowego. Ściślej, z powodu niewłaściwej pracy mięśni blokujących przejście pomiędzy przełykiem a żołądkiem. Mięśnie te rozwierają się, by pokarm mógł trafić do żołądka a następnie się zamykają, by treści pokarmowe nie cofały się do przełyku. Refluks powoduje, że mięśnie te nie domykają się tak jak powinny, z powodu czego może dojść do cofania się pokarmów i kwasu, które wywołują zgagę i podrażnienie ścianek przełyku. W innym wypadku może dochodzić do uniemożliwienia opróżnienia żołądka, gdy treści pokarmowe nie przechodzą do jelit. Jeżeli odczujemy którąkolwiek z wyżej wypisanych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Leczeniem tej choroby zajmuje się lekarz endokrynolog. Przepisze on przede wszystkim leczenie farmakologiczne. Przede wszystkim środki ograniczające produkcję kwasów solnych i produkujące ochronną błonę śluzową. Używane są również uzupełniające terapie zielarskie. W dalszym ciągu trzeba zadbać o właściwą dietę, która powinna zawierać zdrowe, naturalne składniki, lekkostrawne dania, nie zawierające tłuszczów, pikantnych przypraw i konserwantów.